Friday 5 August 2011

Σκυβαλότοποι τζαι εμείς

Η σταθερή ερώτηση από όποιον της περιοχής ακούσει ότι είμαι μες το Κίνημα Οικολόγων της περιοχής Αμμοχώστου:  'Τζαι τί κάμνεται για τζείνον τον σκυβαλότοπο πας το Κάβο Γκρέκο;' Η ερώτηση φίλε μου ομως μπορεί τζαι να αντιστραφεί τζαι να γίνει 'Εσύ τί κάμνεις για τζείνον τον σκυβαλότοπο πας το Κάβο Γκρέκο;'

Έν το λαλώ επειδή είμαι ανώτερη ή καλύτερη που κανέναν.  Εν ερώτηση τζαι για μέναν τούτη σε προσωπικόν επίπεδο. Επειδή αν ούλοι εμαθέναμεν την ανακύκλωση (τζαι αν θέλω να το τραβήσω λλίον παραπάνω την κομποστοποίηση), τέθκιοι σκυβαλότοποι θα εξαλείφκουνταν προ πολλού.

Η παρουσία του συγκεκριμένου σκυβαλότοπου τρώει με πολλά (δες εδώ), για αυτόν τζαι αποφάσισα να το ψάξω λλίον, να δω τί μπορούμε να κάμουμε, ποιόν πρέπει να πιέσουμε κ.λ.π.   Τελικά ο σκυβαλλότοπος εκεί θα χρησιμοποιείται από τον δήμο Αγίας Νάπας μέχρι το τέλος του 2011 μετά από διάταγμα δικαστηρίου τζαι στη συνέχεια τα σκύβαλα της περιοχής θα πηγαίνουν στον διαμετακομιστικό σταθμό (με την προϋπόθεση ότι θα είναι έτοιμος) από όπου και θα μεταφέρονται στην Κόσιη.

Το ίδιο ισχύει τζαι για τον σκυβαλότοπο Παραλιμνίου (ο νέος διαμετακομιστικός θα είναι για τα σκύβαλα τζαι των δύο δήμων).

Άλλο πρόβλημα είναι τζαι το κάψιμο των σκουπιδιών.  Πιο παλιά, επιτήδειοι έκαιαν τα σκύβαλα.  Τούτον εδημιούργούσεν μιαν απαίσια αλλά και δηλητηριώδης δυσοσμία τζαι απελευθέρωση τοξινών.  Τώρα πλέον η καύση είναι φυσικόν αποτέλεσμα της δημιουργίας και παγίδευσης μεθανίου από τα σκύβαλα.

Όσο για τον διαμετακομιστικό σταθμό αν γίνει σωστά δεν θα υπάρχει πρόβλημα για την τριγύρω περιοχή (φωτογραφίες από την ιστιοσελίδα του Επιτρόπου Περιβάλλοντος). Αλλά εδώ Κύπρος ..τζαι πότε ήταν η τελευταία φορά που εκάμαμεν κάτι σωστά;  π.χ. η περιοχή που επιλέχθηκε για τον διαμετακομιστικό σταθμό είναι κοντά σε γεωργούς που έχουν θερμοκήπια..οπόταν αν ο σταθμός δεν γίνει με τις κατάλληλες προδιαγραφές θα τους επηρεάσει άμεσα.

Στην επιστήμη των Οικονομικών έχουν τόμο της προσφοράς και της ζήτησης (βικιπαιδεια) τζαι πιστέυκω τούτος ο νόμος ισχύει παντού - ακόμα τζαι στα σκύβαλα.  Αν δεν χρειαζούμαστεν τους σκυβαλότοπους, ε τότε εν απλό, εννα εξαλειφτούν.  Γι'αυτότζαι εγώ τελειώνω τούτο το άρθρο αποπέμποντας σας να διαβάσετε λιγάκι παραπάνω για το τί μπορούμε εμείς να κάνουμε:
 http://theopemptou.com/portal/docman/cat_view/169-/194----.html?orderby=dmdatecounter&ascdesc=DESC
http://www.reducereuserecycle.co.uk/

Όπως λένε τζαι οι πράσινοι παγκοσμίως
Think Global, Act Local

 και κάτι από τον Επίτροπο για το θέμα:
http://theopemptou.blogspot.com/2008/07/blog-post_23.html

No comments:

Post a Comment